Reklama
 
Blog | Kateřina Kubíková

Kontext sem, kontext tam

V návaznosti na udělování prestižních cen Ferdinanda Peroutky prezident Miloš Zeman opět zazářil svým bonmotem směřovaným právě na osobnost, podle které je tato cena pro novináře pojmenována. Jak je jistě známo, pan prezident prohlásil, že Peroutka oslavoval v jednom svém článku nacistického vůdce Německé říše, Adolfa Hitlera. Tímto výrokem šokoval českou společnost. Opět. Historici tedy vyhlásili pátrání po (ne)existujícím článku o Hitlerovi, jehož autorem má být právě Ferdinand Peroutka. Ačkoliv historici tvrdí, že takový článek neexistuje, mluvčí Hradu pan Ovčáček a pan prezident si tvrdošíjně stojí za svým.

Pan Ovčáček celou pátrací akci po kompromitujícím článku pojal jako vědeckou práci. Nestačí totiž hledat pouze v článcích, které napsal Peroutka. Je potřeba jít mnohem hlouběji, nebo v tomto případě spíše šířeji. Jiří Ovčáček nepovažuje za důležité číst články Ferdinanda Peroutky, více ho zajímá historický kontext – čte dobové knihy, noviny a časopisy.

A tak se není čemu divit, že v odpovědích pana mluvčího je to spíš samý kontext než jakákoliv zmínka o hledaném článku. Skoro to vypadá, jako by se pan Ovčáček naučil nové slovo, které má potřebu zakomponovat do každé své věty. A tak z jeho úst je to pouze kontext sem, kontext tam. Jen škoda, že pro samý historický kontext, zapomněl hledat to, o co původně šlo, tedy článek, který si dal za úkol vypátrat. Vše tedy zatím nasvědčuje tomu, že daný článek je nejspíše jen dalším výplodem fantazie pana prezidenta. A pan Ovčáček má o práci postaráno.  

Reklama